Samenwerking met het Fieldlab Revalidatie: van brainstorm tot demo-kit

“Wat is de logische weg om mijn product op de markt te brengen?” Met die vraag stapte IJsbrand de Lange, CEO van STIL in de zomer van dit jaar naar het Fieldlab Revalidatie. Zijn startup ontwikkelde een orthese die tremors onderdrukt. Het is de eerste in zijn soort en nog niet bekend in de revalidatiezorg. De ontmoeting met het Fieldlab Revalidatie had zeker meerwaarde, aldus IJsbrand: “Je kunt het zorgpad theoretisch uitdenken, maar je moet je aannames te testen bij de zorgprofessionals die precies weten wat de procedures en richtlijnen zijn.”

IJsbrand de Lange, opgeleid als werktuigbouwkundig ingenieur aan de TU Delft, specialiseerde zich tijdens zijn master in biomechanical engineering. Zijn fascinatie voor tremors ontstond in 2014 na het zien van een video van Michael J. Fox, acteur en Parkinsonpatiënt die wereldwijd bewustzijn creëert voor zijn ziekte. “Bij het zien van de trillende handen van Michael J. Fox dacht ik: ‘Dit lijkt op een mechanisch probleem, dat moet op te lossen zijn'”, herinnert IJsbrand zich. In 2017 richtte hij STIL op met als doel een oplossing te vinden voor patiënten met tremors.

Kwaliteit van leven

IJsbrand en zijn team ontwikkelden de STIL Orthese. Het is een revolutionair medisch hulpmiddel dat tremors onderdrukt. De orthese maakt gebruik van kunstmatige gewrichtsdemping om tremors te verminderen zonder de vrijwillige bewegingen te beperken. Het heeft direct effect, is licht van gewicht, vereist geen opladen. “We zien dat patiënten met tremors nu afhankelijk zijn van medicatie, wat gepaard gaat met bijwerkingen en veelal niet afdoende is. Door de STIL Orthese kunnen zij de gewone dagelijkse dingen weer doen. Denk aan boodschappen doen, koken en eten. “Ook hobby’s waarbij je je handen gebruikt, kun je met deze orthese weer doen. Het betekent voor veel patiënten meer zelfstandigheid en meer kwaliteit van leven.”

Logische pad

De STIL Orthese kan een oplossing zijn voor mensen met een tremor. Dat zijn niet alleen Parkinsonpatiënten, maar ook patiënten met een essentiële tremor, dystonie of MS. IJsbrand verduidelijkt: “We zijn nog niet zover dat de orthese voor alle doelgroepen werkt. De afgelopen jaren stonden in het teken van ontwikkeling van de orthese, de klinische testen en het gebruiksvriendelijk maken van de orthese. Tegen de zomer waren we klaar voor de introductie van de orthese. Maar wat is dan de meest logische route? We wilden vooral aansluiten bij de bestaande paden zoals die van het voorschrijven en verstrekken van vergelijkbare hulpmiddelen.”

Brainstorm

De stap naar het Fieldlab Revalidatie was snel gemaakt. “Ik had er wel eens van gehoord, toen een meeting gehad met Klaasjan van Haastrecht de strategisch adviseur, en al snel lag er een plan op tafel.” Het Fieldlab Revalidatie organiseerde een kennissessie met de juiste stakeholders uit het eigen netwerk en van Basalt: een fysiotherapeut, een revalidatiearts en de orthopedisch instrumentenmaker. IJsbrand: “We waren vooral benieuwd of onze orthese past in het bestaande zorgpad voor orthopedische hulpmiddelen. En ja, dat zorgpad lijkt een logische route voor de STIL Orthese. “Met de kanttekening dat het nog geen gebaand pad is voor patiënten met een tremor zoals bij Parkinson of een essentiële tremor.”

Demo-kit

“Neurologen verwijzen patiënten met deze klachten nog niet door naar revalidatiecentra voor een hulpmiddel. Simpelweg omdat er tot nu toe nog niet zo’n oplossing was. Revalidatieartsen zien desondanks wel patiënten met een tremor, bijvoorbeeld na een beroerte of bij dystonie. Dan is de tremor vaak gecombineerd met andere klachten.” Revalidatieartsen van Basalt gaan de STIL Orthese uitproberen. “We zien dat als een casus: werkt dat door ons geïdentificeerde pad ook werkelijk in de praktijk? Er ligt inmiddels een demo-kit bij Basalt en we zijn natuurlijk reuze benieuwd naar de resultaten.”

Aannames testen

“We verkopen nu zelf de ortheses. Dat is niet wat we in de toekomst willen blijven doen. We zijn ontwikkelaars van innovaties, geen zorgaanbieders. Bovendien vinden we goede nazorg ook essentieel en wie kan dat beter bieden dan een zorgprofessional?” De samenwerking met het Fieldlab Revalidatie heeft volgens IJsbrand veel opgeleverd. “Natuurlijk kun je van alles opzoeken in de literatuur. Maar je weet dan nog niet hoe dat in de praktijk loopt en of je aannames ook kloppen. De multidisciplinaire brainstorm met de zorgprofessionals was verhelderend, leuk en snel georganiseerd.”

Heb je ook een innovatief idee of product om de revalidatiezorg te verbeteren? Het Fieldlab Revalidatie helpt je jouw zorginnovatie sneller en met succes op de markt te brengen. Kom vrijblijvend kennismaken en maak een afspraak via onze website.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ook